joi, 5 mai 2011

Extensiile de par – istoric, evolutie si previziuni.

Desi par o inventie relativ noua, in realitate extensiile de par se considera ca dateaza de pe timpul Egiptului Antic cand atat barbatii cat si femeile isi adaugau suvite in parul lor natural pentru a obtine volum si lungime. Putem spune astfel ca extensiile de par au facut parte din moda dintotdeauna.
Coafura Nod Apollo
Insa o relatare istorica putem incepe doar de prin anii 1800 cand parul fals (extensii de par si peruci) a fost puternic dezaprobat de comunitate astfel ca femeilor nu le ramane decat sa se multumeasca cu parul natural cu care le inzestrase natura. Acesta situatie persista pana in plina epoca romantica (sec XIX) cand femeile incep sa poarte elaboratele coafuri cunoscute sub numele de “Nod Apollo”. Apoi vine epoca Victoriana si incepand de pe la mijlocul ei suvitele de par (extensiile de atunci) incep sa fie din ce in ce mai folosite. Se ajunge astfel la inceputul secolului XX femeile sa foloseasca foarte multe adaugirile de par in special pentru putea purta coafura denumita “Pompadour” cea cu care femeia arata ca si cand ar avea un ceainic in cap.
Cum a ajuns aceasta la moda sincer nu stiu sa va spun.
Coafura Pompadour

In jurul anilor 1920 a inceput sa se raspandeasca moda parului scurt moment in care extensiile de par au inceput sa nu mai fie cautate si folosite. Acesta periaoda tine pana in jurul anilor 1940 cand parul lung revine la moda si interesul pentru extensii de par creste. Pana in jurul anilor 1960 putem spune ca a avut loc “razbunarea parului lung”. Extensii de par atat naturale cat si sintetice (deja exista tehnologia pentru fabricarea parului sintetic) au fost la mare cautare, fiind purtate de catre tot mai multe femei. Acesta “razbunare” tine pana la inceputul anilor ’70. Apoi vin anii ’80 cand tot parul mare este la moda insa parul natural. “Adaugirile” de par, de orice tip, pierd din popularitate. Doar cantaretii si actorii de prestigiu mai purtau extensii si peruci dar asta e alta poveste.

Nu stiu daca ar fi trebuit sa mentionez mai devreme, insa cand ma refeream la femeile care purtau extensii de par vorbeam de cele care faceu parte din burghezie. Doar ecelea isi puteau permite asemenea cheltuieli si doar ele aveau acces la asemenea produse scumpe.

Lucrurile incep insa sa se schimbe odata cu venirea anilor ’90 cand extensiile de par incep sa devina accesibile ca pret unui numar tot mai mare de femei (nu doar celor bogate si celebre). Cantareata Spice Girls, Victoria Beckham este considerata ca initiatoarea noi perioade de glorie a extensiilor de par. Ea a fost cea care in perioada in care trupa avea succes si aparitii zilnice in presa si TV soca publicul cu coafurile ei. Avea parul scurt intr-o zi si in ziua imediat urmatore il avea lung. Aceste “puteri magice” ale Victoriei au fost puse pe seama extensiilor de par. De altfel cantareata si vorbeste intr-unul din interviurile de de la acea vreme despre avantajele extensiilor de par fapt care duce la o crestere foarte mare a popularitatii lor in randul adolescentelor.

Articolul complet pe :http://blog.extensiishop.ro/2011/05/extensiile-de-par-istoric-dezvoltare-si-previziuni/


Pe curand,

Florin